PERDRE LA CASA I SEGUIR PAGANT LLETRES AL BANC, O JA NO? FACUA DEMANA UN CANVI EN LA LLEI HIPOTECÀRIA

Publicado en por noticias-alternativas

Per tal que les futures hipoteques que es concedeixin a Espanya garanteixin la 'dació en pagament' 

Economia | 2011.01.30 - 10:23 h 

Sevilla (EUROPA PRESS) .- 

 
El portaveu de Facua, Rubén Sánchez, ha demanat un canvi en la Llei hipotecària per tal que les futures hipoteques que es concedeixin a Espanya garanteixin la 'dació en pagament', com dicta una sentència de l'Audiència Provincial de Navarra per la qual s'estima suficient el lliurament de l'habitatge al banc per saldar un deute hipotecari. 

En declaracions a Europa Press Televisió, Sánchez, ha sol.licitat a més al Partit Popular que es pronunciï al respecte d'aquesta decisió judicial i assumeixi el compromís de modificar la normativa hipotecària "si arriba al poder" perquè els consumidors no es vegin en aquesta "lamentable "situació de desprotecció, ja que el PSOE ha deixat" clar "que" no vol protegir "als usuaris davant d'aquest" gran abús "del sector financer. 

En aquest sentit, ha assenyalat que el canvi seria la solució a aquest problema, ja que "amb la fórmula actual la Banca sempre guanya el taxar a un preu, en moltes ocasions inflat a posta, i posteriorment dient-li al consumidor que amb lliurar l'habitatge no és suficient ". 

"Per descomptat, el canvi en la Llei hipotecària és necessari", ha instat Sánchez, si bé ha afegit que "una altra cosa és que el Govern i el principal partit de l'oposició apostin per aquest canvi o per protegir els interessos de la Banca" i no lliurar d'aquesta situació "tan lamentable" als consumidors. 

El portaveu de Facua ha reiterat que el Govern "ha deixat clar" als consumidors que no vol canviar la llei per protegir la Banca, tot i que "és abusiu el que s'està produint", alhora que ha retret al sector ser el que "va ajudar a inflar el preu de l'habitatge i va concedir préstecs amb taxacions desproporcionades". 

"Ara que el valor de l'habitatge baixa, la Banca diu que no es conforma amb quedar-se amb un pis embargat, sinó que el consumidor segueix havent diners, tot i que era tot artificial i el valor de l'habitatge mai va ser real", ha sentenciat i ha considerat "inacceptable" que la Banca "sempre guanyi" quan baixi el valor de mercat d'un habitatge i el consumidor no pugui lliurar-se de la hipoteca lliurant només aquesta. 

Per contra, ha dit que "si el valor de l'immoble puja i el consumidor no té capacitat de pagament, el banc també podria quedar-se amb l'habitatge sense donar al consumidor la quantitat de diferència a l'alça que hagués experimentat aquest immoble". 

"És tot clarament irregular i el Govern no vol canviar la llei per protegir, així, els interessos del sector financer, perquè els dels consumidors li interessen poc", ha lamentat. 

Per això, s'ha mostrat pessimista davant la sentència dictada per l'Audiència Provincial de Navarra ja que, segons ell, qualsevol decisió judicial d'aquest tipus la va a recórrer l'entitat financera i és l'Alt Tribunal, en aquest cas, el que determinarà a què té dret "aquest o qualsevol client". 

Una sentència "molt interessant" 

No obstant, ha manifestat que aquesta sentència és "molt interessant", si bé "no val per resoldre el problema conjunt dels ciutadans" perquè és el Govern el que hauria d'intervenir "i eliminar d'una vegada aquesta clàusula per la qual una entitatfinancera pot cometre la greu irregularitat d'inflar el preu del valor de mercat d'un habitatge, taxar l'alça i concedir a l'usuari una quantitat que no té res a veure amb el valor real del pis ". 

Finalment, ha afirmat que "la culpa que el valor de l'habitatge sigui inferior al que tenia fa uns anys és de la Banca" i ha insistit que aquesta "inflar els preus en confabulació amb el sector de les taxadores i l'immobiliari ". 

"El banc va ser el principal corresponsable que s'hagi produït aquesta devaluació del preu de l'habitatge perquè va ser el coartífice que s'inflés el preu durant una sèrie d'anys i el Govern, en principi, col.labora amb la Banca no canviant la norma" , ha conclòs. 

Perdre la casa i seguir pagant lletres al banc, 
¿O ja no? 

DIVERSES RESOLUCIONS JUDICIALS A ESPANYA 

HAN DETERMINAT 

QUE TORNAR EL pis hipotecat ÉS SUFICIENT 

Per saldar el deute AMB EL BANC 

Economia | 2011.01.30 - 10:11 h 

Cristina Gallardo. Madrid (EFE) .- Les resolucions judicials que s'han conegut aquesta setmana, que han determinat de tornar el pis hipotecat és suficient per a saldar el deute amb el banc, han sacsejat algunes consciències. 

Els consumidors tornen a clamar per la reforma de les lleis que regeixen aquest tipus de crèdits, mentre els bancs adverteixen que aquesta reforma podria repercutir negativament sobre els propis consumidors, ja que les condicions per a la concessió dels crèdits s'enduririen. 

Primer va ser l'Audiència Provincial de Navarra la qual va considerar suficient que el banc es quedés amb el pis per considerar saldat el deute, i després el Jutjat del Mercantil número 3 de Barcelona va estimar saldades els deutes pendents que encara mantenia amb la banca i altres creditors una parella de jubilats en concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments), després que no aconseguissin cobrir tots els pagaments amb la venda del seu habitatge. 

El BBVA, l'entitat afectada per la decisió de l'Audiència de Navarra, ha anunciat que presentarà un recurs de nul.litat davant la mateixa Audiència, i si la seva decisió és contrària a l'entitat, recorrerà en empara al Tribunal Constitucional. 

Fonts del BBVA han advertit que el banc s'ha limitat a complir la llei i que la sentència així ho reconeix, i observat, a més, que hi ha prou doctrina del tribunal Suprem sobre aquest tema. 
Segons dades de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, el Consell General del Poder Judicial ha comptabilitzat més de 230.000 execucions hipotecàries per impagament entre 2007 i el primer semestre del 2010 

Aquest és el cas de Marisa, una dona divorciada, en atur i amb tres fills, dos d'ells amb discapacitat. 
Va signar una hipoteca de 268.000 euros i un dels principals bancs d'Espanya per adquirir un habitatge que l'entitat va taxar en un primer moment en 384.000 euros. 

Quan va perdre la feina, va acudir al banc perquè li refinançar el deute, ja que no podia seguir pagant quotes de 1.500 euros mensuals, però l'entitat es va negar. Marisa es va veure obligada a deixar de pagar. 

A l'octubre passat, la seva casa va sortir a subhasta pel 56 per cent del seu valor, de manera que el banc li segueix exigint diners: un total de 133.000 euros, entre el que li resta per pagar i les costes i interessos. 

Aquesta Plataforma creu que aquest acte és extrapolable a la majoria dels processos oberts, com el de Marisa, de manera que treballa ja en un document informatiu per repartir entre els afectats.

La legislació, a debat 

A Espanya, davant l'impagament d'una hipoteca, la Llei d'enjudiciament civil permet a les entitats financeres subhastar l'habitatge i demanar l'embargament sobre les altres propietats del deutor, com vehicles o nòmines. 

En concret, la Llei d'enjudiciament civil en el seu article 579 diu: "Si, subhastats els béns hipotecats, el seu producte és insuficient per cobrir el crèdit, l'executant pot demanar l'embargament per la quantitat que falti". 

És aquest article precisament sobre el qual les organitzacions de consumidors han coincidit que necessita una reforma. 
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE) així com l'Associació General de Consumidors (ASGECO) han reclamat que s'elimini aquesta doble garantia, perquè l'embargament de l'habitatge sigui suficient per a saldar el deute hipotecari. 

Una llarga reivindicació 

Segons els consumidors, es tracta d'una "llarga reivindicació" debatuda sense èxit al Congrés en diverses ocasions, de manera que l'acte de Navarra ha omplert d'esperança a aquestes organitzacions, que porten diversos mesos en converses amb el Ministeri de Justícia sobre una possible reforma, i que ara veuen que aquesta decisió judicial podria ser la primera d'una sèrie de sentències favorables al ciutadà. 

En aquest sentit, el president de la Unió de Consumidors d'Espanya, José Ángel Oliván, ha explicat que "el Ministeri de Justícia està parlant amb nosaltres i ens escolta per primera vegada". 

Oliván s'ha mostrat segur que "en el que queda de legislatura hi haurà modificacions legislatives, perquè la producció d'avantprojectes de llei del Ministeri és espectacular". 

El president de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes d'Estalvis i Assegurances (ADICAE), Manuel Pardos, és optimista perquè "amb aquest acte són els jutges qui reclamen una nova legislació, i obre una via d'innovació per a que es prestigiï la justícia i defensi els interessos del ciutadà ". 

Les organitzacions de consumidors basen la seva reivindicació en que la decisió de concedir un crèdit és responsabilitat de les entitats financeres, de manera que si s'equivoquen no és "lògic" que el seu error el paguin els clients. 

Així mateix, afirmen que són els bancs els que van taxar els habitatges molt per sobre del seu valor a l'hora de concedir el préstec, però després van rebaixar la taxació quan va arribar la crisi. 
Segons l'argumentació del jutge en el seu acte, és "moralment rebutjable" que qui ha causat la crisi (en al.lusió al sector financer) legui que l'habitatge s'ha depreciat per reclamar la diferència. 

Sobre aquest punt, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, creu que "les entitats tenen una responsabilitat directa de la crisi actual, pel que és injust que les famílies comporten amb tota la responsabilitat mentre que els bancs segueixen obtenint beneficis ". 

Nous errors per alimentar el debat 

La legislació espanyola ha provocat que, tradicionalment, el nombre de sentències favorables a les entitats financeres en aquest tema siguin majoria, de manera que l'acte de l'Audiència Provincial de Navarra és considerat innovador. 

Els defensors dels consumidors veuen en aquest acte un canvi en la sensibilitat dels jutges. Segons Oliván, "en l'últim any i mig ha hagut més sentències favorables als ciutadans davant les empreses" de manera que, segons ell, "els jutges espanyols han adoptat una posició molt més social". 

Un altre exemple que il.lustra aquesta tendència judicial és la decisió del Jutjat del Mercantil número 3 de Barcelona, que ha eximit a una parella de jubilats de pagar els seus deutes pendents amb la banca, després que no aconseguissin cobrir tots els pagaments amb la venda de seu habitatge. 

Els partidaris de la reforma de la llei apunten cap als models d'altres països, com Estats Units, on funciona la "dació per pagament", és a dir, que en tornar l'habitatge al banc queda saldat el deute. 

No obstant això, els contraris a la reforma argumenten que l'eliminació de la doble garantia provocaria canvis en el mercat hipotecari. 

Fonts del BBVA han observat, en declaracions a EFE, que es podria produir un encariment dels crèdits i un enduriment de les condicions de préstec, perquè les entitats financeres ja no sentirien confiança a recuperar els diners prestats.


Etiquetado en CATALA

Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase:

Comentar este post